Yeni içerik

6/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

DİZİ TAVSİYESİ: BLACK MİRROR


                Dizi demeye dilim varmasa da bu bir dizi. Neden mi dilim varmıyor? Çünkü 3 sezon ve her sezonda birbirinden bağımsız 3 bölüm var. Dizi kavramı tam karşılamıyor şahsi görüşüme göre bu sosyal mesaj verme aracı olan Black Mirror’u. Her neyse, ben de dizi diyeceğim bu makalemde ve şahsi görüşlerimi içeriği açıklarken kullanmak istiyorum.  Fazla detay içerik vermeden anlatmak istiyorum izlememiş olan okuyucular için fakat açıkçası bu da beni zorluyor neleri yazıp neleri yazmamam gerektiği konusunda.



                Dizi aslında interneti –daha doğrusu teknolojiyi- kullanımımızın ne gibi olumsuz sonuçlara yol açabileceğini gözler önüne sermek için çekilmiş ve yayınlanmış. İzleyiciyi sıkmadan vermek istediği mesajları tam anlamıyla verebilen bu dizi daha önce izlediğimiz dizilerden farklı. Şahsen daha önce çok fazla eleştirel film, vidyo, tiyatro vs. izledim ama bu onlardan çok farklı. Eleştirel şeyler izlerken ya da okurken katıldığımız noktalar kadar katılmadığımız noktalar da oluyor. Fakat bu dizide maalesef ki her sahneyi onaylamak zorunda kalıyoruz. Çok abartılı gelen 1. sezonun 2. bölümünü izlediğimde gerçekten abarttıklarını düşündüm olayları. Sonrasında durup düşündüm ki gerçekten farkında olmadan ben, kardeşim, arkadaşlarım daha doğrusu tüm insanlık bu sistemin içerisindeyiz.

                Bir sözlükte yazarın birisi de Black Mirror dizisinin kelime anlamına inerek kara ayna şeklinde düşünmüş. “Dizinin yapımcıları bizlere kara bir ayna tutuyor aslında” demiş. Hak vermemek elde değil. Bu acınası halimizin çoğumuz farkında bile değiliz. Sistem bu evet ama bu sistemi sağlamlaştıran da bizleriz. Dünya bazında yılda milyonlarca çift sosyal medya hesapları yüzünden boşanıyor, milyonlarca insan cinayete kurban gidiyor. Bizler sadece izliyor, üzülüyor ve unutuyoruz.

                Diyeceksiniz ki; iyiye kullananları hiçe mi sayıyorsun? Tabi ki, hayır. Fakat iyiye kullanan kişiler bile internet ortamı içerisinde, sistem içerisinde bir şekilde kayboluyor. Sorarım size hangi teknolojik olanakları iyiye kullanan birey teknolojinin esiri değil. Kötüye kullanan, aşırıya kaçan tamam da, iyiye kullanan kaç kişi bir şey öğreneceğinde ilk önce Google’a bakmıyor? Google dünyanın en geniş kapsamlı kütüphanesi mi? Evet. Peki neden en kapsamlı kütüphane, Google? İnterneti iyiye kullananlar sayesinde.

Dizinin asıl amacı internetin iyiye ya da kötüye kullanımı eleştirmek değil. Teknolojinin getirdiği sorunları göz önüne sermek. Teknoloji iyi de olsa kötü de olsa sağlığımızı etkilediği kadar sosyal hayatımızı da etkiliyor. Bizi kara bir aynayla bize gösteren Black Mirror’u mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Beğenip beğenmemek gibi bir seçeneğiniz yok. Sadece hayatınızı göreceksiniz ve sizden çaldığı toplamda yaklaşık olarak 450 dk ya da 7.5 saat. Eğer izleyip eklemek istedikleriniz varsa izlemeden önce daha fazla merak ettiğiniz husus varsa yorum bırakarak makaleme ekleme/çıkarma yapmamı sağlayabilirsiniz. İyi seyirler, sevgili okur…


Befeka Blog Profesörü

Yorum Gönder

0 Yorumlar